Geluk is niet alleen psychologie, het is ook biologie! " (Jurgen Spelbos)

Stress wordt vooral gezien als iets wat ‘tussen de oren zit’. De meeste mensen denken dat stress, burn-out en depressie vooral psychische problemen zijn. Jurgen Spelbos, van centrum voor stressologie, heeft ontdekt dat deze opvatting té kort door de bocht is. En dat bij deze problemen het eigenlijk meer om biologie draait dan om psychologie. Vanuit eigen ervaring en onderzoek is hij tot de conclusie gekomen dat het bij deze problemen vooral draait om Neurotransmitters. Dit zijn een soort hormonen, welke van grote invloed zijn op je gemoedstoestand. Daarom worden ze ook wel Gelukshormonen genoemd. Door de balans in deze Gelukshormonen te herstellen, kun je vanuit stress weer in rust en balans te komen.

 

Wat zijn Gelukshormonen 

Even wat achtergrond informatie: Neurotransmitters zijn signaalstofjes die zenuwimpulsen overdragen tussen zenuwcellen (neuronen) en/of kliercellen en spiercellen. Je zou het boodschappers kunnen noemen bestaande uit een chemische substantie. Elke boodschap begint met een elektrisch signaal.

Waar twee neuronen elkaar ontmoeten, bestaat er een zeer kleine opening (synaps) tussen hen. De elektrische impuls die langs het axon van het neuron gaat, moet worden omgezet in een chemisch signaal om deze kloof te overbruggen. De chemicaliën die dit doen, worden neurotransmitters genoemd. Deze zogenaamde chemische boodschappers zijn betrokken bij onze verschillende reacties op situaties. Het zijn belangrijke stofjes waarmee zenuwcellen met elkaar communiceren en zijn bepalend voor hoe je je voelt. Ze spelen dan ook een enorme rol bij stress, angst, vermoeidheid, burn-out en depressie. Om neurotransmitters aan te kunnen maken moet je lichaam een heel stappenplan doorlopen. Hierbij speelt de kracht van de juiste voeding en geconcentreerde voedingsstoffen een belangrijke rol. In het menselijk zenuwstelsel zijn er meer dan 40 neurotransmitters. Bij ieder neuro-transmitterprofiel, ook wel natuur genoemd, hoort een reeks aan kenmerken. Enkele van de belangrijkste neurotransmitters, welke een grote invloed hebben op je gemoedstoestand, zijn:

  • Dopamine: welke zorgt voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie.

  • Acetylcholine: speelt een belangrijke rol in je lichaam. Je hebt dit nodig voor een goed werkend geheugen en om je energiek en actief te voelen. Het is de enige neurotransmitter die instaat voor de overgang van zenuwimpulsen uit de hersenen en het zenuwstelsel op de spieren. Deze neurotransmitter stuurt de spieren dus aan. Dat betekent meteen ook dat er zonder acetylcholine geen spiercontractie mogelijk is.
  • Gaba is een natuurlijke rustgever, het heeft een een angstremmend, spierontspannend en slaapstimulerend effect
  • Serotonine speelt een grote rol in ons geluksgevoel en algehele stemming. Daarnaast is het ook betrokken bij de leerprestaties, eetlust, bloeddruk, pijnbeleving en slaap.

Wanneer er sprake is van langdurige of chronische stress, heeft dit gevolgen voor de hormoonbalans in je lichaam. Iedereen met langdurige stress loopt tekorten aan Gelukshormonen op. Wat resulteert in fysieke en mentale problemen en tal van klachten. Denk aan vermoeidheid, een gebrek aan zelfvertrouwen en daadkracht, verlies aan libido, geen focus meer, vergeetachtigheid, piekeren, stress, opgejaagd gevoel, paniekklachten, niet meer tot rust kunnen komen, angst, slaapproblemen, buikpijn, obstipatie, darmklachten, hoofdpijn en depressief worden.

 

De chemie van geluk

Voor de aanmaak van de Gelukshormonen ben je volledig afhankelijk van de voeding die je tot je neemt. Vooral eiwitten zijn belangrijk. We maken neurotransmitters aan vanuit eiwitbronnen. Deze bestaan weer uit aminozuren, waarvan bijvoorbeeld tryptofaan de basis legt voor de aanmaak van serotonine. Wanneer voeding te weinig (complete) eiwitten en dus aminozuren bevat, kan er een tekort aan bouwstoffen. Daarnaast kan een teveel aan geraffineerde koolhydraten zorgen voor verstoring van de bloedsuikerspiegel, wat ook weer van invloed is op de Gelukshormonen. Maar ook leefstijl en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol in dit verhaal:

  • Eet je weinig of geen vlees, vette vis, gevogelte of noten en zaden
  • Beweeg je te weinig
  • Verg je veel van je zelf
  • Heb je een hoge mate aan stress
  • Is er sprake van een hoge werkdruk
  • Heb je een jong gezin
  • Ben je daarbij ook nog een werkende en/of alleenstaande moeder
  • Woon je in een grote stad (drukke omgeving)

Dan verbruik je meer en is de kans groter dat je voorraad Gelukshormonen leegloopt en er tekorten ontstaan. Het kan ook zijn dat je onvoordelig bent gestart, doordat je door middel van een keizersnede bent geboren. Dit kan al impact hebben op jouw Gelukshormonen in aanleg. Ook het veelvuldig gebruik van antibiotica kan effect hebben op jouw Gelukshormonen. Doordat Gelukshormonen in belangrijke mate bepalen hoe we ons voelen, is het niet zo raar dat je bij veel en langdurige stress niet lekker in je vel zit. Ze spelen een grote rol bij hoe je jezelf voelt. stress, angst, vermoeidheid, burn-out en depressie.

 

Hoe ontstaat stress?

Stress ontstaat zodra je gevaar ervaart. Dat kan acuut zijn, zoals wanneer een automobilist voor je plotseling op de rem trapt. Of langdurig gevaar zoals wanneer je jezelf zorgen maakt of veel piekert. Of wanneer je alle ballen in de lucht moet blijven houden en je soms niet weet hoe je dat moet doen.

Bij elke vorm van gevaar maakt je lichaam onmiddellijk stresshormonen aan. Die geven jou de energie om te vechten of te vluchten. Dat is de essentie van stress, het is een instinctieve reactie op gevaar. Vanuit de oertijd is dit gemaakt voor 1 minuut op de Prairie, om het verschil te maken tussen leven en dood als je moet vluchten voor een roofdier. Wanneer je dan was gevlucht, daalde de stress en kwam de ontspanning. Het lichaam herstelde zich. In de huidige maatschappij is deze reactie niet toereikend voor de spanningen van deze tijd. "Er gaan verouderde alarmsystemen in je lichaam af, als je zenuwachtig of gespannen bent. Er komen stoffen vrij die vroeger functioneel waren maar nu niet meer. Daardoor krijg je een naar stressgevoel." Het menselijk lichaam kan niet zo goed tegen stress, omdat het niet gebouwd is voor de eisen en spanningen van de huidige tijd. Daarnaast krijgt het lichaam door de constante stress, niet de kans om zich te herstellen. Je voorraad Gelukshormonen keldert naar beneden en maakt dat veel mensen een burn-out krijgen of depressief zijn.

 

Platleggen van systemen

Het is normaal dat je lichaam met stress reageert op een bedreigende of spannende situatie. Dat is niet erg, zolang de reactie binnen enkele minuten afneemt en je lichaam zich weer kan herstellen. Stress wordt pas een probleem als het chronisch (langdurig) optreedt en er geen tijd is voor rust en balans. Stresshormonen leggen andere systemen in je lichaam als het ware plat om energie te vergaren, zoals je spijsvertering, immuunsysteem en belangrijke delen van je hersenen. Stress gaat altijd voor alles. Dus als je last hebt van langdurige stress gaat de prioriteit in je lichaam dus ook langdurig naar de stressreactie. Je lichaam gaat in de overlevingsstand en de aanmaak van Gelukshormonen wordt ondermijnd. Mensen met langdurige stress hebben daarom vaak darmproblemen, worden sneller ziek en kunnen zich niet meer goed concentreren of helder denken.

 

Herstellen rust en balans

Het goede nieuws is dat hier met Toegepaste Stressologie heel veel aan gedaan kan worden. Met de juiste voeding en essentiële voedingsstoffen kun je jouw gelukshormonen in je lichaam weer in balans brengen en weer meer rust en geluk ervaren. Toegepaste stressologie, ontwikkeld door het centrum voor stressologie, is een methode waarbij stress meer gezien wordt als een biologische reactie op gevaar dan als een psychisch probleem. De juiste voeding en essentiële voedingstoffen spelen hierbij een belangrijke rol. Je kunt de Gelukshormonen in je lichaam weer in balans brengen en weer meer rust en geluk ervaren. Doordat er weer meer Gelukshormonen worden aangemaakt, wordt de stress verminderd en de balans in het lichaam hersteld. Je gaat je beter voelen, wordt stressbestendiger, klachten verminderen of kunnen zelfs helemaal verdwijnen.

Wil jij meer rust in je hoofd en lichaam ervaren, stressbestendiger en weer veerkrachtiger worden? Wacht dan niet langer en onderneem actie!!